Göteborgs Posten har granskat samtliga åklagarbeslut om anmälda djurbrott de senaste två åren.
Resultatet: Tre av fyra anmälda brott skrivs av. Av de som går till domstol handlar de flesta om misskötta katter, hundar och hästar och få leder till strängare straff än böter.
Slutsats: Det är i princip fritt fram att plåga djur i Sverige.
Lägenheten stank av hushållssopor, kattlik, urin och träck. Kattungar hade dödats av råttor. 18 sjuka katter fångades i huset under några veckor då bostaden sanerades. Kattägaren var en sann djurvän. Åtalet mot honom lades ned.
På flera sätt är den 89-årige kattägaren representativ för den typ av djurplågare djurskyddet oftast når via anonyma tips. Hade inte katten gnällt i ett vindsfönster under ett par dagar hade ingen heller uppmärksammat den gamle mannens misär. Hans bostad var så fylld av sopor att han inte kunde gå upprätt i rummen.
Sällan avsiktligt
Bara i undantagsfall är djurplågeriet avsiktligt, som när fyra unga män plågade kaniner genom att tejpa djurets bakben och hetsa en motvillig hund på den, eller hälla bensin över djuret och tända på.
Ofta är det i stället oförstånd, social misär eller sjukdom som ligger bakom.
I flera fall vittnar domarna om förståelse för sådana tillkortakommanden som räddat de åtalade från fängelsestraff:
"För tingsrätten är det väl bekant att NN och hunden, så länge den levde var oskiljaktiga. NN har också inför rätten beskrivit hur djupt han saknar sin hund som för honom verkligen levde upp till epitetet människans bästa vän. NN:s invändning att han endast föst till hunden med foten ... kan mot denna bakgrund inte lämnas utan avseende", skriver Norrtälje tingsrätt i en friande dom.
"Som framgår ... är den erkända gärningen fri från ondska. Den är i själva verket en stor tragedi, orsakad av psykiska problem och utmattning, vilket kan betecknas som psykologisk blockering, kollaps och total handlingsförlamning", skrev Uppsala tingsrätt om en mjölkbonde vars 60 djur blev sjuka och dog utan att han orkade ringa efter veterinär.
"Även om de varit medvetna om att djuren lidit ... har de inte avsiktligt utsatt djuren för lidande... de har gjort allt i deras makt för att se till att djuren hade det bra", skrev Östersunds tingsrätt om ett lantbrukarpar som kommit efter med ekonomin och inte hade råd att anlita veterinär eller köpa tillräckligt med foder."
Hundar och katter vanliga
Många av de djurskyddsinspektörer GP pratat med berättar att fall liknande den 89-årige kattägarens är vanliga och problematiska.
– Hund och kattärenden tar förhållandevis mycket av resurserna på bekostnad av rutinkontroller av djur i livsmedelsproduktionen, säger Per Sahlander, länsveterinär i Västmanland.
– När vi kommer ut till människor som har 191 katter så har de ju katterna för att de älskar dem. För dem är det som om vi tar deras barn, säger Karolina Burlin, länsveterinär i Stockholms län.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar