Det är väldigt få personer som blir dömda till fängelse för djurplågeri utan brottet leder oftast till villkorlig dom eller böter. Nu höjs röster om att straffen för djurplågeri är för låga.
En av de som vill ha hårdare straff är Rebecca Hällgren som jobbar som kammaråklagre vid Söderorts åklagarekammare.
– Personligen så tycker jag att man dömer ut för låga straff för djurplågerier. Djur är en grupp av målsäganden som inte kan berätta någonting själva. Det är en skyddslös grupp, säger Rebecca Hällgren.
Maxstraffet för djurplågeri är två års fängelse och hittills har ingen i Sverige dömts till det.
– Man kan tejpa ihop benen och hälla tändvätska på en kanin, tända på och videofilma det samtidigt. Videofilmen kommer upp i rätten och man får bara ett par månaders fängelse, säger Sven Stenson.
– Vad mer ska man göra för att nå upp till två år? fortsätter han.
En granskning som Tidningen Djurskyddet gjort av domar för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen visar att straffet oftast är böter:
– Man utnyttjar inte dom straffskalor som finns. Man är ganska sparsam att döma ut längre brott för djurplågeri, säger Björn Dahlén djurskyddschef på Jordbruksverket.
Björn Dahlén vill att straffen höjs för djurplågeri.
– Jag anser att det är rimligt att höja maxstraffet för djurplågeribrott. Djur är till skillnad från andra egendomar kännande och tänkande individer och har ett egenvärde som bör mötas med respekt, säger Björn Dahlén.
Källa: sverigesradio.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar